se & göra

Kom kittlande nära naturens krafter. Storforsen – Europas största oreglerade fors – är en mäktig uppvisning av virvlande vattenmassor som under fem kilometer otyglat bryter sig fram i ett fall på 82 meter. Från första parkett kan du höra forsen dåna, se vattnet skumma och känna vattenstänket svalka.

aktiviteter

Storforsen, med sina mäktiga omgivningar erbjuder spänning, äventyr, natur och kultur i en salig blandning.

Post

Guidad tur till forsen

Läs mer
Post

Hotspring

Läs mer
Post

Picknick-korg

Läs mer
Post

Guidad naturvandring

Läs mer
Post

Provningar

Läs mer
Post

Skotertur

Läs mer
Post

Trekamp / Femkamp

Läs mer
Post

Gruppaktiviteter

Läs mer
Post

Forsränning

Läs mer
Post

Cykeluthyrning

Läs mer
Post

Yoga & Mindfulness

Läs mer
Post

Fackelvandring

Läs mer

naturupplevelser

Oavsett vad du vill göra så är Storforsens vackra natur en enorm källa för inspiration och äventyr.

Läs mer

hitta hit

Tack vare stigar, spångar och ramper är hela Storforsen ett lättillgängligt område för såväl barnvagnar som rullstolar. Hit kan du ta med dig barnen, hunden och farmor på en avkopplande dag eller helg i naturen.

Precis vid Kaffestugan, i nära anslutning till parkeringen, finns toaletter som är öppna dygnet runt. Parkering för personbil, bussar, husvagnar och husbilar finns precis vid infarten till naturreservatet.

läs mer

storforsen

Äta i Storforsen
I Storforsen kan du var som helst slå dig ner på en klippa med en picknickkorg. På flera platser i naturreservatet finns också flera utställda grillplatser där du kan grilla en korv, steka lunch eller koka ditt eget kaffe. Vill du slippa alla förberedelser inför besöket kan du dagen innan förboka en picknickkorg med valfritt innehåll i hotellets reception. Det går också bra att handla mat och fika på plats i vår sommaröppna Kaffestuga, som står vid infarten till naturreservatet. Här kan du köpa våfflor, lättare mat, hembakt fikabröd eller en läskande glass. Caféet är öppet sommartid mellan maj och augusti. Avsluta dagen med en Norrbottensinspirerad trerättersmiddag i Storforsens egen restaurang. Från bordet har du perfekt utsikt över forsens allra mäktigaste parti.

Se och göra/Aktiviteter
Sola på en varm klipphäll, bada i någon av forsens sidoströmmar, strosa runt på de fina vandringslederna eller besök forsens eget skogsbruks- och flottningsmuseum. I Storforsen finns något för alla åldrar! Passa på att tajma in ditt besök med någon av utescenens teatrar och konserter. Likt en amfiteater utgör stenarna naturliga läktare där akustiken når nya höjder tack vare stenarnas inramning. Passa på att stanna till i souvenirbutiken för att köpa med dig ett minne från ett av Norrbottens mest välbesökta turistmål.

En dag i Storforsen går fort. Det finns mycket att upptäcka, så varför inte stanna över natten? Sov i en skön hotellsäng, i din egen husvagn, i tält eller i någon av våra mysiga stugor. Oavsett vad du föredrar så somnar du med forsens brus alldeles utanför fönstret.

Om forsen
Varje sekund passerar 250 kubikmeter vatten i Storforsen. Det motsvarar årsförbrukningen av en hel familj. När vårfloden är som starkast efter vinterns snösmältning kan vattenföringen uppnå 870 kubikmeter per sekund.

Tack vare det kraftiga vattenflödet fryser aldrig forsen trots den kallaste vinter.

Storforsen tar sin början i fjällmassivet Sulitelma intill norska gränsen. Därifrån rinner vattnet som utgör Piteälven genom Norrbottens böljande landskap för att slutligen mynna ut i Bottenviken vid Pite Havsbad. Vid foten av Storforsen lugnar sig vattnet i ett stillsamt sel.

Storforsens historia
Redan på 1800-talet användes forsens vattenmassor till att frakta timmer från inlandet ner till kusten. Innan dess var forsen både bredare och grundare än vad den är i dag, men leddes om mellan 1878 och 1945 för att timret lättare skulle kunna passera. Till följd av forsens erosion är naturen runt Storforsen präglad av ängsskog som tidvis står under vatten. Inte bara Storforsen utgör ett välbesökt utflyktsmål – i närheten finns också Brudforsen och Döda Fallet.

Brudforsen
Från Storforsen kan du vandra uppströms fem kilometer för att nå Brudforsen. Här rinner Piteälvens vatten stilla förbi. Vid vattnet finns flera utställda grillplatser där du kan slå dig ner och vila benen eller ta en fika. I hotellets reception kan du hämta karta och hyra cykel för att trampa upp till Brudforsen, vägen är lättillgänglig och går genom vacker tallskog. Till Brudforsen går det även utmärkt att ta bilen.

Döda fallet
Området runt Storforsen har starka rötter. På 1800-talet började vattnets strömmar användas till att frakta timmer från inlandet ner till kusten. Innan dess var forsen både bredare och grundare än vad den är i dag, men leddes om mellan 1878 och 1945 för att timret lättare skulle kunna passera. Botten på den gamla älvfåran torrlades och bildade det som i dag kallas för Döda fallet. Här möter vattenslipade klipphällar vilda kanjoner som karvats ur berggrunden där vattnet en gång forsat fram. Från flera olika nivåer av berget kan du dyka rätt ner i den vattenfyllda dalgången. Runt om Döda fallet finns flera jättegrytor, urholkade fördjupningar i berget. Den vackra platsen alldeles intill Storforsen påminner om naturens makt och vattnets krafter.

Naturturism
Från Norr- och Västerbottens alla hörn behöver du inte resa långt för att uppleva orörd och genuin natur. För oss i Storforsen handlar hållbar turism om att ta hand om vår omgivning utan att belasta den i onödan. Det innebär att vi bevarar istället för att förstöra den miljö vi lever av. Det har varit vår filosofi långt innan begreppet ekoturism blev trendigt.

Fiske
Året runt är Storforsen en utgångspunkt för fiske i såväl små sjöar som i Piteälvens strida strömmar. Ett populärt fiskeområde är sträckan mellan Storforsens naturreservat och Benbrytebron i väster. Här gäller fiskekort för Storforsens SFK:s kortfiskeområde eller Sveaskogs fiskekort mellan Arvidsjaur och Älvsbyn. Ett annat populärt område är Trollforsen utanför Moskosel som bjuder på en nio kilometer lång fiskesträcka, med start i Hökselet ner till järnvägsbron som korsar Piteälven. I det flödande vattnet är fisket omväxlande med bland annat abborre, harr, sik och öring. Pite älv ekonomisk förening förvaltar fisket i Trollforsen. Längs Piteälven finns flera fina raststugor och vindskydd.

Vandring
Kliv i vandringskängorna och ge dig ut i naturen! Runt omkring Storforsen finns flera fina vandringsleder som lämpar sig lika bra för den löpsugne. I hotellets reception finns orienteringskartor som visar vart du kan gå och springa. Mitt emot infarten till Storforsen ligger den gamla upplevelseskogen Fredriksberg, med många fina stigar och rastplatser. Vill du upp på höjd för att njuta av vacker utsikt över Storforsen kan du gå upp på Bredselsberget. Väl på toppen finns en eldstad med färdighuggen ved för dig som vill grilla en korv när du är framme. Bara en mil från Storforsen ligger Vitberget, Norrbottens högsta topp på 594 meter över havet.

I närheten
Mitt emellan Storforsen och Älvsbyn, längs väg 374, ligger Fällforsen – ett vackert vattenfall med fallhöjd på 11 meter. Vid fallet finns flera grillplatser och gott om parkeringsplatser.
Vill du göra en längre utflykt är Trollforsen norr om Moskosel värt ett besök. Uppströms Piteälven är naturen vild och karg. En rad av forsar och strömmar bildar ett läckert trappstegsfall runt Trollholmen mitt i älven. Till holmen kan du ta dig tack vare flera små broar. Hela området är väl anpassat för friluftsliv med flera grillplatser, vandringsleder, informationsskyltar och raststugor.

På Slengmyren, i närheten av byn Lomträsk, ligger en stor och klar kallkälla. Grodkällans turkosa vatten bryter vackert av mot det väderbitna myrlandskapet. Slå dig ner vid vindskyddet och se hur det bubblar på botten av den tre meter djupa källan, till följd av vattnets höga tryck. En delvis spångad stig tar dig från Häggsjölidvägen till källan, en promenad på cirka 600 meter.

Vintertid är Kåbdalis en av Norrbottens mest välbesökta skidanläggningar. Från Storforsen tar du dig till Kåbdalis på en halvtimme, vilket gör Storforsen till ett perfekt ställe att övernatta på. Efter en dag i skidbacken kan du låta kroppen vila i vår badtunna som står under bar himmel med forsen som utsikt.

Det är inte för inte som Älvsbyn ofta kallas för Norrbottens pärla. Samhället är mjukt inbäddat i grönskande skog, omringat av berg som möter den porlande Piteälven. Med skogen alldeles inpå ligger friluftslivet alltid nära. I centrum finns flera mysiga butiker och caféer.

bröllop

Storforsen är ett fantastiskt alternativ för bröllop året om. Sagolikt och vackert med sin naturliga skönhet oavsett årstid. Vårt speciella kapell med sin oslagbara utsikt har dessutom har den allra vackraste av altartavlor.

läs mer